Rummet som den 3. pædagog


Warning: file_get_contents(http://www.linkedin.com/countserv/count/share?url=http://rumtilmagi.dk/rummet-som-den-3-paedagog/&format=json) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /var/www/rumtilmagi.dk/public_html/wp-content/plugins/tk-social-share/tk-social-counter.php on line 145

Det fysiske rum er et stort uudnyttet potentiale. Det er et værktøj, vi er meget passioneret for at udfolde og arbejde med. Vi vil dele vores viden og erfaring til jer og til verden omkring os.

Vi har særlig fokus på, hvordan vi allerbedst støtter op om vores dygtige pædagoger i landet, og hjælper dem i hverdagen med deres pædagogiske arbejde. Alt imens børnene har mulighed for at møde rum, der tilbyder dét, de har behov for. Vi ser en direkte sammenhæng mellem voksne og børns trivsel. Derfor må man ikke undervurdere de fysiske rum, pædagogerne arbejder inden for, fordi de i høj grad påvirker børnenes trivsel.

FORSKELLIGE ZONER
Det er her tankegangen, om rummet som den tredje pædagog, bliver nyttig. Vi inviterer jer ind i tanken om, at man skaber rum med små forskellige zoner, hvor den voksne kan have fuldt overblik. Rum med hver sit formål, hvor indretningen på samme tid muliggør sceneskift i de enkelte zoner. Det betyder, at børnene kan bevæge sig rundt i forskellige zoner og læringsrum. De kan naturligt mødes i mindre grupper uden at forstyrre hinanden.

Dramazoner, læsezoner, konstruktion, sciens og de mange andre typer zoner indbyder til forskellig leg og læring med enten høj eller lav aktivitet. Et hulerum med små hyggelige hjørner og plads til  tilbagetrukket leg kan ændres til et soverum om eftermiddagen med lav belysning, stille musik og historiefortællinger inden sovetid. På den måde kan pædagogen arbejde med rytmer og skift gennem dagen, ugen og året. Det skaber mere plads og fuld udnyttelse af de kvadratmeter, der er til rådighed. Det skaber overskud for både børn og voksne. Det skaber tid for pædagogen til at prioritere dét, der er vigtigst i det pågældende øjeblik.

  

ALLE BØRN SKAL FØLE SIG MØDT
De fysiske rammer kan indrettes med balance i farvebrugen, design og med bevidst visuel stimuli. Det kan for eksempel være ved brug af det udvalgte og tilgængeligt legetøj. Det er med til at sikre, at børnenes læring og velværd bliver imødekommet samtidig med, at deres opmærksomhed hjælpes i den retning, pædagogen har ønsket.  Det hjælper børnene til at svare på spørgsmålet: ”Hvad kan jeg her?”.  Vi vælger vores legetøj, så alle børn føler sig mødt. Vi tænker i lege fra køkkenet, indkøbscenteret og sygehuset til lege med værktøj, dukker og udklædning.

Vi tænker krydsfeltet mellem kultur, æstetik, personlig udvikling, sprog og kommunikation ind i omgivelserne. Når I skal indrette rum, vil vi gerne foreslå, at I overvejer spørgsmålene: Hvilke kostumer og eventyr passer godt sammen? Hvilke sange og legetøj passer godt sammen? Hvornår skal det forskellige legetøj være til rådighed? Og mere uddybende, hvordan kan vi sætte en scene med inspirerende legetøj?  Her kan pædagogen for eksempel iscenesætte et nyt skift i forskellige zoner for at skabe fantasifuld og spændende forandringer, børnene kan møde. Det kan gøres på daglig basis, eller efter en frostpause.

Vi udfolder den helt brede lærings- og legepalet, hvor alle skal føle sig mødt, trygge og inspireret. Vi foreslår, at børnene bliver inddraget og får medindflydelse på de fysiske rammer, der giver barnet et sjovt medansvar.