HVORDAN PÅVIRKER RUM OG INDRETNING BARNET?

Indretning påvirker os alle dybt – hvordan skaber vi kærlige og støttende rammer?

Farver, indretning og atmosfære er vigtige æstetiske elementer, der påvirker vores følelser og trivsel – ofte på et meget ubevidst plan.

Hvad gør, at man føler sig velkommen, hjemme og har lyst til at opholde sig i et rum?
Hvad har betydning for, at man føler sig tryg, kan finde sig til rette og indgå i gode lege?

Børns sanser er langt mere åbne og modtagelige end voksnes, hvilket gør det ekstra vigtigt at være opmærksom på deres omgivelser og miljø. For eksempel påvirker farver i høj grad vores følelser og puls. Nogle farver virker beroligende, mens andre kan skabe uro og stress. På samme måde kan vægge fyldt med informationer, billeder og plancher overstimulere og virke stressende – især for sensitive børn.

Generelt siger man, at vi efter 4-6 uger bliver "blinde" over for vores omgivelser og accepterer dem, som de er. Dette gør os mindre opmærksomme på små detaljer og ændringer i vores miljø, som ellers kan have stor betydning for vores trivsel og udvikling. Derfor er det vigtigt løbende at evaluere indretningen og børnemiljøet

Se især på vægflader
Med tiden kan vægge blive et bombardement af farver, former og informationer. Fyldte vægge med plakater, tegninger og beskeder kan virke overvældende og distraherende. Overvej, hvordan I kan skabe balance og harmoni ved at reducere visuel støj og udvælge dekorationer, der fremmer en rolig og indbydende atmosfære.

Se på legezonerne

  • Er de tydelige for barnet, så det hurtigt kan aflæse, hvad der kan leges her?

  • Er de stimulerende og inspirerende?

  • Vi anbefaler 3-4 tydeligt kodede zoner i hver stue samt 1-2 valgfrie.

  • Er der steder, hvor man kan trække sig fra fællesskabet og finde ro?

Tag et kig på de øvrige emner og bliv inspireret til, hvordan I kan skabe gode lege- og læringsmiljøer i jeres institution – især i temaerne Tydeligt kodede legezoner, Rum i rum og Legetøjet.

Hvad kan I gøre?

Tag gerne 3-4 fotos af indgangspartiet, fællesrummet og hver stue – i børnehøjde. Hæng billederne op samlet og drøft dem sammen.

Vi opfordrer jer derefter til at se på jeres institution, som om I træder ind for første gang. Gå fysisk gennem indgangspartiet og brug kroppen og følelserne til at mærke efter:

  • Hvordan føles det at træde ind her?

  • Føler jeg mig velkommen og tryg?

  • Er der en kærlig stemning?

  • Fremstår rummet roligt og hjemligt, eller føles det rodet og kaotisk?

  • Har jeg lyst til at opholde mig her?

Disse spørgsmål kan hjælpe jer med at vurdere, om jeres omgivelser skaber en god atmosfære for både børn og voksne.

Forrige
Forrige

INTRO

Næste
Næste

RUM I RUM