RUM I RUM
Har børnene hos jer let ved selv at finde sammen i små grupper og lege fordybet?
I Rum Til Magi forvandler vi typisk et fællesrum fra at have 2-3 aktiviteter til at kunne tilbyde 8-10 forskellige aktiviteter i afskærmede områder. Det giver børnene mulighed for at lege ugeneret og finde ro til fordybelse.
Skab rum til fordybelse og tilbagetrækning
De mindre afskærmede legezoner giver også barnet mulighed for at trække sig fra det større fællesskab – enten for at være alene eller for at lege i mindre grupper. Det er afgørende for barnets trivsel og udvikling. Læs mere om urørlighedszoner her.
I kan støtte børnene i at bruge zonerne ved at introducere dem som et naturligt valg, når der er behov for ro, en pause eller en leg, der kræver en uforstyrret og rolig ramme.
Med en bevidst indretning af fordybelses- og tilbagetrækningszoner kan daginstitutioner skabe et miljø, hvor børn får gode betingelser for at udvikle sig i deres eget tempo og på deres egne præmisser. Vi oplever, at børnene får langt bedre mulighed for at mærke deres egne behov og regulere sig selv, når indretningen tilbyder gode rammer.
Det kræver meget overskud for et barn at stå i et stort, åbent rum og mærke efter: Hvilke lege har jeg lyst til? Hvem vil lege med mig? Hvor kan vi finde et godt sted at lege sammen?
I daginstitutioner hører vi ofte et ønske om et mere roligt og harmonisk miljø – både i barnets indre og i dets omgivelser. Vi oplever, at afskærmede rum i rum og tydeligt kodede zoner er nogle af de stærkeste pædagogiske værktøjer til at give børnene mulighed for at finde ind i de gode lege i mindre grupper. De sikrer, at mange børn kan lege fordybet og roligt i det samme rum uden at forstyrre hinanden.
I rum i rum bliver børnene afskærmet for visuelle forstyrrelser, hvilket giver dem langt bedre mulighed for at fordybe sig, koncentrere sig og være nærværende i legen. Rum i rum, der er tydeligt kodede, giver samtidig børnene mulighed for at møde hinanden omkring en fælles interesse. På den måde kan de fungere som rammer for nye venskaber.
Indretning af fællesrum
Et fællesrum er ofte et stort rum, der kan være svært at indrette og få til at fungere godt. Det er tit præget af uro og trafik og tilbyder måske kun 2-3 forskellige aktiviteter. Ofte er der borde, som fylder meget, fordi de både skal bruges i spisesituationer og til kreative aktiviteter som tegning, maling og puslespil. Men vi ser ofte, at det resterende rum ikke rigtig bliver brugt.
Konkrete idéer til rum i rum
Mange institutioner har ikke tilstrækkeligt med rum i rum eller zoner, hvor børn kan finde ro til fordybelse og restitution. For at skabe disse kroge kan I gøre følgende:
Brug bogreoler eller skillevægge til at skabe naturlige rum i rum i større lokaler.
Monter en plade på f.eks. et legekøkken eller andre legemøbler, hvor det er muligt, og placer zonen således, at der bliver skabt et afgrænset rum. Brug gerne en lille bænk eller et andet møbel til at give zonen endnu mere afskærmning.
Invitér børnene til at bygge huler omkring borde. Tilbyd masser af tæpper, puder og noget blødt at ligge på.