PLACERING AF ZONER - RUMMETS TRAFIK
Hvor placerer I bedst hvilke zoner? Og hvilke supplerer hinanden godt?
Hvor placerer I bedst hvilke zoner? Og hvilke supplerer hinanden godt?
Hvis I ønsker at ændre placeringen af institutionens forskellige lege- og læringsrum og deres sammenhæng, er det vigtigt at undersøge de enkelte rums eksisterende indretning samt det, vi kalder scenografi. Et rums scenografi består af legemøbler, møbler og legetøj.
Start med at kortlægge jeres nuværende zoner
Når I arbejder med jeres indretning, er det en god idé at starte med at vurdere, hvilke zoner I ønsker at bevare, og hvilke nye zoner I eventuelt kunne tænke jer at tilføje. Læs evt. mere om tydeligt kodede zoner her.
Flow og ganglinjer – en vigtig faktor for legemiljøet
Dernæst er det vigtigt at være bevidst om rummets flow og rytme. Hvordan bevæger børn og voksne sig gennem rummet i løbet af dagen? Overvej, hvordan ganglinjerne påvirker børns mulighed for fordybelse og leg.
Det kan være en god idé at indtegne de forskellige ganglinjer på en grundplanstegning og markere dem efter trafikniveau: lav, mellem eller høj trafik. Marker også områder, hvor der ofte opstår uhensigtsmæssigt løb eller vild aktivitet, som kan forstyrre leg og læring.
Hvordan kan trafikken ledes mere hensigtsmæssigt?
Overvej spørgsmål som:
Hvor fungerer trafikken hensigtsmæssigt?
Hvor skaber den uro og forstyrrelse?
Kan forældre, pædagoger og børn ledes ad andre veje for at mindske forstyrrelser i rummet?
F.eks. kan forældrenes gang til garderoberne omdirigeres, så den ikke går gennem fællesrummet. Pædagoger kan også overveje alternative ruter, når de skal til og fra forskellige rum.
Håndtering af uundgåelig trafik
Der er selvfølgelig trafik, der ikke kan ændres, f.eks. til og fra toiletterne eller til rum med kun én ind- og udgang.
I de områder, hvor det ikke er muligt at omdirigere trafikken, eller hvor der er tendens til høj aktivitet, kan en løsning være at placere en legezone på den såkaldte motorvej – dvs. midt i ganglinjen. Dette bryder trafikken naturligt, sænker farten og kan få børn til at tage alternative ruter. Det er dog vigtigt, at denne zone har en vis afskærmning, da den ligger et udsat sted i forhold til forstyrrelser.
Placering af zoner – hvad tåler forstyrrelse, og hvad kræver ro?
I beslutningsprocessen om, hvor zonerne skal placeres, er det vigtigt at overveje, hvilke zoner der tåler lav, mellem og høj forstyrrelse.
Zoner, hvor børn har brug for fordybelse eller ro, bør placeres i områder med minimal trafik og få forstyrrelser. Dette gælder f.eks. læsezoner, zenzoner og dukkekroge.
Zoner, der bedre tåler en vis grad af aktivitet, kan placeres i områder med mere trafik. Dette gælder f.eks. dramazoner og konstruktionszoner.
Overvej også, hvilke legezoner der med fordel kan placeres tæt på hinanden for at understøtte interaktion og gode lege på tværs. Vi oplever, f.eks. at det ofte er gunstigt at placere rolleleg, drama og læsezone i nærheden af hinanden samt science og konstruktion tæt sammen.