TYDELIGT KODET LEGEZONER
Oplever I, at børnene i jeres daginstitution kan have svært ved at finde ind i den gode leg, fordybe sig og skabe venskaber på egen hånd?
Det kan ofte skyldes svagt kodede legezoner – men hvad betyder det egentlig? Svagt kodede legezoner er rum og områder, hvor det ikke er tydeligt for børnene, hvad de kan lave eller lege. Når børn træder ind i et rum i institutionen, hvor mulighederne for leg ikke er klare, kræver det meget af barnet:
Hvad har jeg lyst til?
Hvem vil lege med mig?
Hvor skal jeg være?
Det kan skabe uro hos barnet, på stuen og føre til unødvendige konflikter. Med en gennemtænkt indretning og tydeligt kodede legezoner kan vi hjælpe børnene ind i den gode leg, hvor venskaber opstår naturligt.
Stærkt kodede legezoner hjælper børnene med at forstå, hvad de kan lave i de forskellige områder. Når zonerne er tydeligt definerede, inspirerende og inviterer til specifikke aktiviteter, bliver det lettere for børnene at komme i gang med de gode lege og fordybe sig. For eksempel kan en tydeligt kodet konstruktionszone indeholde klodser og byggematerialer, der er præsenteret på en inspirerende måde, mens andet legetøj er organiseret og sorteret i kurve – måske med billeder eller små eksempler fra kurvens indhold, så børnene hurtigt kan se, hvad de kan finde hvor.
Ligeledes er det en fordel, hvis zonen er afskærmet og tydeligt markerer legeområdet. Dette giver straks børnene lyst og motivation til at gå i gang med at bygge, enten alene eller sammen med andre.
I Rum Til Magi anbefaler vi at arbejde med konceptet “at sætte scenen”, hvor legetøjet iscenesættes på en fantasifuld og inspirerende måde, der inviterer til leg. Legen er allerede ”sat i gang,” og legetøjet viser samtidig, hvad man kan lave i de forskellige zoner. På den måde bliver både legetøjet og rummet en aktiv medspiller i børnenes leg. Du kan læse mere om “at sætte scenen” her på portalen.
Når I f.eks. skaber en dramazone, kan I sætte spejle i børnehøjde, lave en afgrænset scene eller et lille forhøjet område, samt indrette kroge med udklædningstøj og en kurv fyldt med bøger og historier, der kan omsættes til kropslige fortællinger og rolleleg. Disse elementer guider og viser tydeligt, at denne zone er dedikeret til forestillinger og teater. Børnene forstår straks, at her kan de klæde sig ud, spille roller og iscenesætte små teaterstykker.
Introducer gerne børnene til, hvordan de kan bruge zonen, og spørg dem, om de har idéer til nye lege. I kan inspirere hinanden til at skabe og udvikle fantasifulde lege- og læringsmiljøer, der forandrer sig over tid.
I en atelierzone kan I placere tegnetavler på væggene og arrangere farver, papir og kreative materialer, så de er let tilgængelige og inspirerende for børnene. Tænk gerne i forskellige indbydende materialer, der vækker nysgerrighed. Når zonen er tydeligt kodet til kreativ udfoldelse, forstår børnene intuitivt, at dette er stedet, hvor de kan tegne, male og udtrykke sig kreativt. Det giver dem mulighed for at fordybe sig i processen, udforske deres kreative evner – og ikke mindst gå i gang på egen hånd. Ved at skabe sådanne stærkt kodede zoner inviterer I børnene ind i magiske verdener af leg og læring. De forstår hurtigt, hvad de kan lave i de forskellige områder, og får lyst til at udforske fantasien sammen med andre. Det styrker ikke kun legen, men også børns udvikling, fællesskab og venskaber. Samtidig frigiver det tid- og overskud i hverdagen – både for børnene og jer som pædagogisk personale.
Vores anbefalinger:
Vi har udviklet vores anbefalinger ud fra børns naturlige legeformer, den styrkede læreplan og vores rumteori.
Det er ikke nødvendigt at have et specifikt rum til hver zone – zonerne kan også være repræsenteret i jeres legetek, så børnene ved, at de kan spørge efter en aktivitet eller blive tilbudt den. Ved at skabe sådanne stærkt kodede zoner inviterer I børnene ind i magiske verdener af leg og læring. De forstår hurtigt, hvad de kan lave i de forskellige områder, og får lyst til at udforske fantasien sammen med andre. Det styrker ikke kun legen, men også børns udvikling, fællesskab og venskaber. Samtidig frigiver det tid- og overskud i hverdagen – både for børnene og jer som pædagogisk personale.