LEGETØJETS BETYDNING
Arbejder I bevist med legetøjet som et pædagogisk værktøj?
“Der er en koncentration, fokusering og optagethed, som jeg aldrig har set før. De lækre materialer er langt mere tydelige og inspirerende for børnene – det er supergodt!”
– Lonni Rasmussen, Pædagog, Børnehuset Præstø
Vi ser legetøjet som en værdifuld og vigtig faktor, når vi arbejder med lege- og læringsmiljøer. Legetøjet er det, der gør en zone levende og tydelig, så børnene forstår, hvilken leg de inviteres ind i.
I Rum til Magi arbejder vi med begrebet iscenesættelse. Med det mener vi, at pædagoger kan skabe virkelig indbydende og inspirerende legezoner ved at folde forskellige idéer til leg ud, skabe forundring og ”pre-sætte” en leg. Læs mere om iscenesættelse her
Har i en god praksis omkring legetøjet i jeres institution?
Legetøjet er et kraftfuldt pædagogisk værktøj, og vi oplever, at det er meget værdifuldt at have en kærlig kultur og en bevidst tilgang til legetøjet. En god daglig praksis og tydelige systemer er afgørende. I kan fx bruge kurve eller kasser med markering af, hvad der ligger i de forskellige kasser.
Vi bruger ofte en metode, hvor en del af legetøjet bindes fast i en snor på kassen – på den måde undgår man de traditionelle laminerede skilte.
Ud over iscenesættelsen af zonen, anbefaler vi at der tilbydes 3-4 lege i hver zone i kurve, mens de resterende legekurve placeres på hylder i voksenhøjde eller opbevares i det, vi kalder et legetek. Børnene ved, at de kan efterspørge legetøj fra legeteket, og samtidig kan I løbende skifte indholdet i zonerne. Det vækker nysgerrighed og giver gensynsglæde hos børnene. Et legetek fungerer som et bibliotek, men med legetøjskurve i stedet for bøger. Her kan børnene ”låne” og udveksle legetøj. Legeteket er et sted, hvor alle stuer kan opbevare en del af deres legetøj, og hvor hele institutionen har adgang – det skaber en større diversitet i legetøjet for alle.
Daglig rutine og oprydning – meget gerne i samarbejde med børnene
At inddrage børnene i det, vi kalder ”sæt på plads-legen”, skaber en bevidsthed og et medansvar hos børnene i forhold til legetøjet. Vi anbefaler at tage små grupper af børn med til at sortere og gøre klar til den kommende dag. Gå på opdagelse sammen:
”Er alt, der hører til i kurvene, fundet, eller skal vi på udkig efter noget?”
”Er bamse kommet tilbage i sin hule?”
”Er ovnen, komfuret og gryderne gjort rent og klar?”
”Har vi redt sengen til dukken?”
Kvaliteten af legetøjet
Vi vil også gerne invitere jer til at se på legetøjets kvalitet. Børn har en stærk æstetisk sans, og det har stor betydning for dem at have materialer af høj kvalitet, såsom træ, naturgummi, stof og uld. Det har både en positiv effekt på børnenes kreativitet, de fordybende lege, og deres sansemotoriske udvikling. Børnene håndterer ganske enkelt legetøj af god kvalitet med mere omtanke og omsorg, mens særligt slidt plastik ofte indbyder til en mere ubevidst og hårdhændet håndtering. Vi anbefaler derfor at prioritere et mindre, men kvalitativt udvalg af legetøj frem for en stor mængde af lavere kvalitet.
Stærkt kodet vs. svagt kodet legetøj
Når vi ser på, hvilket legetøj børnene har adgang til, er det også vigtigt at skelne mellem stærkt kodet og svagt kodet legetøj. Stærkt kodet legetøj kan fx være en gryde, grøntsager og en tekande – det inviterer direkte ind i en konkret leg. For at stimulere børns fantasi er det dog også vigtigt at tilbyde svagt kodet legetøj, som kan bruges på mange måder og i mange lege. Det kan være smukke stykker stof, naturklodser, kegler, klude, uldkugler mm.
Sortering og vedligeholdelse
Vi anbefaler, at I løbende sorterer og kasserer legetøj, der er gået i stykker eller er meget slidt, så udvalget altid fremstår indbydende og inspirerende.